Uutiset - Arkisto

15.9.2014 Jari Koppelo Randax Oy:n Toimitusjohtajaksi

Randax Oy:n Toimitusjohtajaksi on nimitetty 15.9.2014 alkaen sähkövoimatekniikan insinööri Jari Koppelo (39). Hän on työskennellyt aikaisemmin monipuolisissa teknisen myynnin ja markkinoinnin sekä johdon tehtävissä sekä ulkomailla että Suomessa. Hänelle on karttunut vankka kokemus energia- ja sähkövoimatekniikan tuotteista ja toimialasta Incap Oyj:n, ABB Oy:n ja Serres Oy:n palveluksessa.

13.9.2013 Randax®-moottorit esillä Ohutlevy-lehdessä

Randax®-sähkömoottoreiden runko valmistetaan laserhitsatusta ohutlevykennosta, jolloin pienellä määrällä materiaalia saadaan aikaan kevyt, jäykkä ja luja runkorakenne. Tämä mahdollistaa eri teräslajien hyödyntämisen kustannustehokkaasti. Randaxin kehittämää sähkökoneteknologiaa esitellään Teknologiateollisuus ry:n julkaisemassa Ohutlevy-lehdessä 2/2013.

Ohutlevyrakenne mahdollistaa joustavat materiaalivalinnat

Randax®-sähkömoottoreiden ja generaattoreiden rungoissa käytetään laserhitsattua ohutlevyä. Kennorakenteen ansiosta eri teräslajeja voidaan hyödyntää kustannustehokkaasti, sillä pienellä määrällä materiaalia saadaan aikaan kevyt, jäykkä ja luja runkorakenne. Ohutlevystä valmistettu runko on helposti skaalattavissa ja valmistettavissa eri teräslajeista, mikä helpottaa Randax®-sähkömoottoreiden asiakaskohtaista räätälöintiä ja rakenteellista integrointia asiakaslaitteisiin.

Ruostumaton teräs sopii ankariin olosuhteisiin

Runkomateriaali valitaan sähkömoottorin jäähdytystavan ja käyttöympäristön asettamien vaatimusten mukaan. Teräslajin lämmönjohtokyvyn, lämpölaajenemisominaisuuksien, myötölujuuden, muovattavuuden ja hitsattavuuden tulee soveltua sähkömoottorin runkorakenteeseen. Ankariin käyttöympäristöihin Randax®-sähkökoneet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä. Sopivia teräslajeja ovat esimerkiksi tyypin EN 1.4521 ferriittinen ruostumaton teräs ja tyypin EN 1.4462 ruostumaton duplex-teräs erittäin vaativiin käyttöolosuhteisiin. Ruostumattoman teräksen käyttö sähkömoottoreissa on vaatinut tuotekehitystä ja tutkimusta. Apuna materiaalivalinnoissa oli Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun materiaalien käytettävyyden tutkimusryhmä, jonka yhteydessä toimivassa JaloteräsStudiossa tehtiin osittain ensimmäiset rungon osien prototyypit. Mukana yhteistyössä on ollut myös Outokummun Tornion tehtaiden tutkimuskeskus (TRC). Lue lisää Ohutlevy-lehden artikkelista 2/2013.